Expertpanel

Update: Oktober 2016

Klik hier om een intercollegiaal consult aan te vragen.

Op het gebied van de behandeling van alvleesklierkanker zijn de laatste jaren grote stappen gemaakt, vooral bij patienten waarbij de tumor nog niet is uitgezaaid maar ook niet verwijderd kan worden (40% van alle patiënten).

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 1 op de 5-10 patiënten alsnog geopereerd kan worden na FOLFIRINOX chemotherapie. Niet alle patienten komen voor deze behandeling in aanmerking. Indien een operatie niet mogelijk is kan soms met lokaal ablatieve technieken (naaldablatie) zoals irreversibele electroporatie (Nanoknife®) of radiofrequente ablatie (RFA) behandeld worden. Optimale toepassing van FOLFIRINOX, een eventuele operatie en deze ablatie-technieken wordt momenteel onderzocht door de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG).

Echter komt alvleesklierkanker relatief weinig voor, waardoor het mogelijk is dat niet elk medisch centrum bekend is met de laatste ontwikkelingen omtrent de behandeling hiervan. Ook speelt ervaring met betrekking tot diagnostiek en kiezen van de juiste behandeling door een medisch specialist een belangrijke rol in de uiteindelijke uitkomst voor de patiënt.

Om die reden heeft de DPCG een expertpanel opgesteld: om de behandeling van alvleesklierkanker te verbeteren. Dit panel bestaat uit verschillende specialisten met bewezen expertise op het gebied van alvleesklierkanker. Alle experts zijn werkzaam in centra gespecialiseerd in de behandeling van alvleesklierkanker in Nederland en nemen deel aan deze multidisciplinaire werkgroep. Zie hieronder een overzicht van alle deelnemende specialisten en centra waarin zij werkzaam zijn.

Artsen die een patiënt hebben met alvleesklierkanker, en twijfelen aan of bevestiging zoeken over de gestelde diagnose of het te voeren behandelplan kunnen online een intercollegiaal consult aanvragen bij het Expertpanel. Naar aanleiding van het advies kan een patiënt, wanneer gewenst, worden verwezen naar een expertise centrum in de regio.

 

ImageHub 

Voor het ontwerpen en uitvoeren van het online systeem heeft de DPCG gekozen voor een samenwerking met ImageHub. Via de ImageHub kunnen patiëntgegevens en beeldvorming via een beveiligde verbinding worden verstuurd, waarbij tevens de beelden (CT, MRI) in oorspronkelijke kwaliteit beschikbaar kunnen worden gesteld. Van dit systeem kan gratis gebruik gemaakt worden voor verwijzingen naar het landelijk Expertpanel Pancreascarcinoom.

 

Zie hieronder een weergave van het proces en bijbehorende tijdsduur van verwijzing via het Expertpanel Pancreascarcinoom.

 flowchart expertpanelsite

M.G.H. Besselink, chirurg, AMC Amsterdam (projectleider)

O.R.C. Busch, chirurg, AMC Amsterdam (voorzitter DPCG)

I. de Hingh, chirurg, CZE Eindhoven

C. van Eijck, chirurg, ErasmusMC, Rotterdam

B. Groot Koerkamp, chirurg, ErasmusMC, Rotterdam

B.A. Bonsing, chirurg, LUMC Leiden

R.M. van Dam, chirurg, Maastricht UMC+

M.F. Gerhards, chirurg, OLVG Amsterdam

K.P. de Jong, chirurg, UMCG Groningen

I.Q. Molenaar, chirurg, UMC Utrecht

G. Kazemier, chirurg, VUmc Amsterdam

H.W.M van Laarhoven, medisch oncoloog, AMC Amsterdam

J.W. Wilmink, medisch oncoloog, AMC Amsterdam

C.Y. Nio, radioloog, AMC Amsterdam

S.S. Phoa, radioloog, AMC Amsterdam

T. Bollen, radioloog, Antoniusziekenhuis Nieuwegein

R.S. Dwarkasing, radioloog, ErasmusMC Rotterdam

N.C. Krak, radioloog, ErasmusMC Rotterdam

Coördinatoren:

Eran van Veldhuisen, onderzoeker DPCGe-mail

Jony van Hilst, arts-onderzoeker DPCG

 

Voor vragen over ImageHub: R. Hoekstra, directeur AEXIST, e-mail