Nieuws

Oncologische zorg op topniveau

Op mijn gezondheidsgids verscheen recentelijk een artikel over de kwaliteit van oncologische zorg waarin Olivier Busch (voorzitter van de DPCG) het belang van specialisatie en intensieve samenwerking bespreekt. 

Zie: www.mijngezondheidsgids.nl/oncologische-zorg-op-topniveau voor het artikel. 

DPCG studie naar patiënt-gerapporteerde uitkomsten van alvleesklierkanker gepubliceerd

DPCG studie naar patiënt-gerapporteerde uitkomsten van alvleesklierkanker gepubliceerd.

Opening PACYFIC Expert Panel

Vanaf heden is het PACYFIC Expert Panel open for business!

U kunt bij het tienkoppige panel terecht voor vragen over het te voeren beleid bij patiënten met een neoplastische pancreascyste.

Via onze studie website www.pacyfic.net/expert kunt u een consult indienen. Deelnemers van de PACYFIC studie kunnen inloggen met hun huidige inloggegevens.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het PACYFIC studieteam (pacyfic@erasmusmc.nl).

 

Met vriendelijke groeten,

het PACYFIC studieteam

LIVING WITH HOPE op zoek naar nieuwe leden

Living With Hope, het patiëntenplatform voor alvleesklierkanker in Nederland, is op zoek naar patiënten en familie die actief willen bijdragen aan het bereiken van de onze doelen:

  1. Het vergroten van awareness voor alvleesklierkanker
  2. De patiënt als partner positioneren in de samenwerking met artsen, wetenschappers, farmacie en subsidieverstrekkers zoals KWF en ZonMw
  3. Concentratie van zorg en wetenschappelijk onderzoek ondersteunen en stimuleren
  4. Het stimuleren van klinisch onderzoek & ontwikkelen van effectievere medicijnen  tegen alvleesklierkanker
  5. Ondersteuning van lotgenoten & familie.

Op welke wijze kunt u zich inzetten om bij te dragen tot het bereiken van deze doelen?

Dat kan door een bijdragen te leveren aan awareness voor de ziekte  door op te treden als patiënt advocate, door het opzetten van een fundraisingsactiviteit of door een bijdrage te leveren aan één van de vele andere activiteiten van het platform. Graag lichten wij deze activiteiten verder toe.  

U bepaalt natuurlijk zelf de hoeveelheid tijd die u hieraan kunt/wilt besteden!

Living With Hope is als, strategisch partner, lid van de DPCG (Dutch Pancreas Cancer Group); de landelijke multidisciplinaire werkgroep van gastro-intestinaal chirurgen, MDL-artsen, medisch oncologen, radiologen, radiotherapeuten, pathologen, diëtisten en verpleegkundig specialisten.

Kijk ook  www.lwhfoundation.com .

U kunt ons bereiken via info@lwhfoundation.com

Vecht mee in de strijd tegen alvleesklierkanker!!

Dutch Highlights at E-AHPBA 2015

Van 21 tot en met 24 april 2015 vond het 11e congres van de European-African Hepato-Pancreato-Biliary Association (E-AHPBA) plaats in Manchester (UK) met, zoals gebruikelijk, een groot aantal Nederlandse abstracts.

Dit symposium, georganiseerd namens de DHPBA (Werkgroep Leverchirurgie, Pancreatitis Werkgroep Nederland en Dutch Pancreatic Cancer Group), biedt u traditiegetrouw de gelegenheid een belangrijke selectie van de Nederlandse inzendingen te aanschouwen.

In aanvulling op dit programma zal tevens een overzicht worden gepresenteerd van de belangrijkste “Non Dutch Highlights”, zodat u volledig op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op HPB gebied.

Wij hopen u op 12 november te mogen begroeten in Zeist!

Namens de organisatie,

Jeroen Hagendoorn

Dennis Wicherts

Marc Besselink

Richard van Hillegersberg

Aandacht voor alvleesklierkanker

Recentelijk plaatste www.mijngezondheidsgids.nl een artikel over alvleesklierkanker waarin medewerkers van de Lisa Waller Hayes Foundation hun ervaring met de ziekte bespreken evenals de noodzaak van onderzoek en media-aandacht.

Klik hier voor het artikel.

DPCG twitter account live!

DPCG twitter account is live! Volg ons @DPCG_official

Wetenschappelijke commissie actief

Vanaf heden is de DPCG Wetenschappelijke Commissie actief. De commissie beoordeelt onderzoek aanvragen met betrekking tot bestaande DPCG/DPCA/PACAP/PancreasParel data of samples, en coördineert verschillende wetenschappelijke activiteiten. De doelen en werkwijze van de Wetenschappelijke Commissie (inclusief template voor onderzoek aanvragen) zoals die op de werkgroep vergadering zijn besproken, zijn te vinden onder Werkgroep > Wetenschappelijke Commissie.

“ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

“ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

Datum: 3-4 november 2017

Locatie: AMC, Meibergdreef 9, Amsterdam

Meer informatie en aanmelding: www.e-mips.org/workshop

 

Organisatie

Marc Besselink, HPB-Chirurg AMC

Misha Luyer, HPB-Chirurg Catharinaziekenhuis

Sjors Klompmaker, Promovendus AMC

 

Maurice Zwart, Promovendus AMC

European Pancreatic Cancer Index: Nederland aan kop

Het allereerste vergelijkend onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker in Europa laat zien dat de meeste landen niet genoeg aandacht besteden aan de ziekte. De Nederlandse gezondheidszorg geeft het goede voorbeeld; Nederland staat aan de top van de index die vandaag gepubliceerd werd in Brussel door de in Zweden gebaseerde onderzoeksorganisatie Health Consumer Powerhouse (HCP). Marc Besselink zat namens Nederland in het expertpanel dat adviseerde bij de totstandkoming van dit rapport. Zie voor het volledige rapport hier.
Hoewel alvleesklierkanker bijna net zoveel sterfgevallen veroorzaakt als borstkanker wordt de ziekte genegeerd door de gezondheidszorg. In 4 van de 5 landen worden de resultaten van de behandeling niet gemonitord en bestaat er geen overgeengekomen beste praktijk.

Highlights E-AHPBA

Tijdens het avondsymposium, de Dutch Highlights van de E-AHPBA 2013, op 25 september 2013 is een selectie gepresenteerd van de belangrijkste Nederlandse inzendingen voor het E-AHPBA congres in Belgrado. Op deze avond werd nogmaals duidelijk hoe belangrijk Nederland binnen het HPB-onderzoek is. Ook werd een overzicht gepresenteerd van de beste niet-Nederlandse studies. 

DPCG onderzoek in de prijzen

De DPCG studie "Benigne pathologie uitslag na pancreatoduodenectomie", gepresenteerd door Arja Gerritsen, arts-onderzoeker van de DPCG, heeft in Zurich op de European Pancreatic Club meeting mei 2013 de prijs voor beste klinische studie gewonnen.

Dutch Pancreatic Cancer Audit gestart

Op 1 juli 2013 is de Dutch Pancreatic Cancer Audit (DPCA) gestart. Zie http://dpca.clinicalaudit.nl/.

De gegevens van alle patiënten die een electieve pancreasoperatie ondergaan voor een mogelijke tumor worden (geanonimiseerd) geregistreerd. Doel is de uitkomsten van pancreaschirurgie in Nederland verder te verbeteren.

Ook voor patiënten die geen operatie ondergaan is het mogelijk gegevens te registreren.


Klik hier voor de DPCA indicatoren.

 

 

Invoeren DPCA gegevens

 

Participerende centra wordt gevraagd om per 4 maanden alle gegevens volledig ingevoerd te hebben. Continue invoer heeft de voorkeur. Sommige centra leveren per ‘batch’ gegevens aan. Op deze data moeten alle gegevens van de voorgaande 4 maanden ontvangen zijn:

1 juni (gegevens januari t/m april)

1 oktober (gegevens mei t/m augustus)

1 februari (gegevens september t/m december)

Voor het invoeren van patiënten zie onderstaande link 

https://survey.mrdm.eu/

Investeer in Kwaliteit

Op 24 en 25 juni 2013 organiseert Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA) het jaarlijks congres in de Beurs van Berlage. Het wordt een breed opgezet platform voor alle partijen die zich bezig houden met het verbeteren van de kwaliteit van zorg. De DPCG zal een update geven over de Dutch Pancreatic Cancer Audit welke medio juni 2013 zal starten.

Voor meer informatie en aanmelden: www.clinicalaudit.nl/actueel/congres

PREOPANC start

Vanaf 3 april 2013 is de PREOPANC studie opengegaan in het ErasmusMC en het AMC. Meer informatie is onder het kopje Projecten- PREOPANC te vinden.

<<  1 2 [34  >>