Nieuws

“ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

Training

 “ADVANCED LAPAROSCOPIC PANCREAS SURGERY: A HANDS-ON WORKSHOP”

Datum: 3-4 november 2017

Locatie: AMC, Meibergdreef 9, Amsterdam

Meer informatie en aanmelding: www.e-mips.org/workshop

 

Organisatie

Marc Besselink, HPB-Chirurg AMC

Misha Luyer, HPB-Chirurg Catharinaziekenhuis

Sjors Klompmaker, Promovendus AMC

Maurice Zwart, Promovendus AMC

 

World Pancreas Forum 2017, Bern, Zwitserland

Het programma van het tweede World Pancreas Forom, 22 en 23 juni in Bern, Zwitserland staat online. Markus W. Büchler en Kaspar Z'graggen voeren tegelijkertijd twee operaties uit welke live te volgen zijn in de congreszaal.

Voor meer informatie  www.worldpancreasforum.com.

Vacature: arts-onderzoeker PACAP

Het Dutch Pancreatic Cancer Project (PACAP, www.pacap.nl) van de DPCG is een ambitieus landelijk project dat de behandeling van pancreaskanker in kaart brengt en probeert te verbeteren. PACAP is een prospectieve registratie van patiënten met pancreas- en peri-ampullaire tumoren en integreert onder andere de Dutch Pancreatic Cancer Audit (DPCA) en patient reported outcomes (PRO). Afgelopen jaar werden in de DPCA >90% van alle pancreatoduodenectomieen uit NL geregistreerd en de PRO registratie includeerde recentelijk haar 200e patiënt, afkomstig uit 23 verschillende ziekenhuizen.

Wij zijn op zoek naar een nieuwe arts-onderzoeker voor de coördinatie van PACAP. De arts-onderzoeker is direct betrokken bij de coördinatie en doorontwikkeling van PACAP en verschillende (wetenschappelijke) activiteiten van de DPCG. Hij/zij is trekker van een landelijke gerandomiseerde trial waarin ‘best practices’ uit de richtlijn pancreascarcinoom en geïdentificeerd uit PACAP worden geïmplementeerd. Analyse en interpretatie van data, statistische bewerking van gegevens en publicatie van de resultaten in wetenschappelijke tijdschriften behoren ook tot de bezigheden. Het werk is discipline overstijgend en omvat chirurgie, medische oncologie, radiotherapie, maag-darm-leverziekten, pathologie en radiologie.

De arts-onderzoeker zal werkzaam zijn in het AMC in Amsterdam en in het EMC in Rotterdam, maar vooral nauw samenwerken met alle participerende centra. Kent u een enthousiaste, communicatief sterke, (bijna) arts/ANIOS die geïnteresseerd is in deze onderzoek plek?  We zijn op zoek naar iemand die op korte termijn beschikbaar is. Klinische en/of wetenschappelijk ervaring is een pré.

 

 

Meer informatie, en de link voor het indienen van motivatiebrief en CV (vóór 27 februari 2017) is hier te vinden: https://werkenbijamc.nl/vacatures/arts-onderzoeker-pacap/

Onderschatting incidentie en overleving pancreas kanker

Een recente studie van het Erasmus MC en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) toont aan dat de werkelijke incidentie van pancreaskanker in Nederland hoger ligt dan gedacht.

Een analyse van 14,922 patiënten uit de Rotterdam Study (een population-based prospectief cohort >45 jaar) liet zien dat 113 deelnemers uit het cohort pancreas kanker ontwikkelden. Hiervan bleek slechts 67.3% van de gevallen gerapporteerd in de Nederlandse Kanker Registratie (NKR). Daarnaast werd gezien dat de patiënten die niet geregistreerd waren in de NKR significant ouder waren en een significant slechtere overleving hadden. Hierdoor wordt mogelijk ook de overleving van pancreaskanker overschat. 

Het volledige artikel vindt u hier.

Ook deelname Maasstad ziekenhuis PancreasParel

Ook het Maasstad ziekenhuis Rotterdam gaat, in samenwerking met het Erasmus MC, starten met het verzamelen van biomaterialen voor de PancreasParel. De lokale hoofdonderzoeker is Dr van der Harst. Het Maasstad ziekenhuis zal hiermee het tweede niet-academische DPCG centrum zijn dat start met de PancreasParel! 

In de PancreasParel wordt onder andere bloed, DNA en weefsel verzameld van patiënten met pancreas- en periampullaire tumoren voor toekomstig onderzoek (www.pancreasparel.nl). 

Catharina Ziekenhuis Eindhoven gestart met inclusies PancreasParel!

Ook het Catharina ziekenhuis Eindhoven heeft de eerste patiënten geïncludeerd in de PancreasParel! Het Catharina ziekenhuis is hiermee het eerste perifere centrum dat ook biomaterialen verzamelt binnen de Parel. Deze biomaterialen worden opgeslagen voor toekomstig onderzoek, om zo de diagnostiek en behandeling van patiënten met pancreas en periampullaire tumoren te verbeteren (https://www.catharinaziekenhuis.nl/nieuws/1660). 

 

In totaal zijn er nu 5 centra die patiënten includeren in de PancreasParel (AMC, EMC, UMCU, LUMC, Catharina ziekenhuis). Het Radboud UMC Nijmegen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum zullen spoedig volgen. 

Voor meer informatie zie www.pancreasparel.nl  

 

DPCG ontvangt NVGE subsidie!

Aan de Dutch Pancreatic Cancer Group is de NVGE Subsidie voor multidisciplinaire en instellingoverstijgende onderzoeksinitiatieven of werkgroepen van 15.000 euro toegekend.

Naast de DPCG heeft ook 'het broertje' van de DPCG, de Pancreatitis Werkgroep Nederland (PWN, landelijke werkgroep voor alvleesklierontsteking) de subsidie ontvangen. 

De subsidie werd 6 oktober uitgereikt op het NVGE najaarscongres in Veldhoven. Marin Strijker en Xavier Smeets ontvingen, namens respectievelijk de DPCG en de PWN, de subsidies uit handen van professor Drenth.  

We danken de NVGE hartelijk voor deze bijdrage aan het werk van de DPCG. 

David Chang in Dutch Pancreas Biobank advisory board!

David Chang, surgeon and expert on personalized treatment for pancreatic cancer from Glasgow, joined the advisory board of the Dutch Pancreas Biobank.

LUMC ook gestart met inclusies PancreasParel!

Het LUMC is ook gestart met verzamelen en opslaan van biomateriaal voor de PancreasParel. Er zijn nu vier includerende centra! 

Marin Strijker nieuwe onderzoeker PancreasParel

Per 1 mei is Marin Strijker gestart als arts-onderzoeker van de DPCG. Zij zal de coördinatie van de PancreasParel van Jony van Hilst gaan overnemen. 

Lisa Waller Hayes onderzoeksbeurzen

Tijdens de Pancreasdag op 1 April 2016 zijn de Lisa Waller Hayes onderzoeksbeurzen uitgereikt. Thijs de Rooij, DPCG-onderzoeker, won deze prijs waarmee hij een bezoek aan de Verenigde Staten zal afleggen. 

 

Informatie over alvleesklierkanker en Curcumine / Kurkuma

  • Orale formuleringen van curcumine (in pilvorm) zijn nu de enige vorm op de markt. Omdat curcumine heel slecht wordt opgenomen door de darmen en dus op lage concentraties in het bloed terecht komt (wat de route is naar tumoren buiten de darmen) blijven de concentraties ver onder de curcumineconcentraties die nodig zijn om kankercellen te doden. Daarom werkt oraal toegediende curcumine niet in tumoren buiten de darmen.
  • Er is helaas geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat curcumine effectief is tegen alvleesklierkanker. Tot op heden is, volgens vakliteratuur, geen enkele alvleesklierkankerpatient genezen dankzij curcumine.
  • Er zijn geen negatieve effecten bekend van gebruik van curcumine samen met chemotherapeutica. Als u chemotherapie ontvangt is wel altijd raadzaam gebruik van curcumine te melden aan uw arts.

IPSEN - DPCG travelawards uitgereikt

Tijdens het IHPBA- world congress 2016 in Sao Paulo zijn de IPSEN travelawards uitgereikt aan de volgende 10 onderzoekers: 

David van Dijk - MUMC

Sjoerd Nell - UMCU

Marieke Walma - UMCU

Mustafa Suker - Erasmus MC

Laura Meijer - VUMC

Maikel Bakens - MUMC / Catharina ziekenhuis

Jantien Vogel - AMC

Willemieke Tummers - LUMC

Thijs de Rooij - AMC

Bengt van Rijssen - AMC

<<  1 [23 4  >>